Färdtjänst

Om du som har svårt att resa kollektivt på grund av en funktionsnedsättning kan du ansöka om färdtjänst. Färdtjänst är ett komplement till den vanliga kollektivtrafiken som buss och tåg. Rätten till färdtjänst regleras i färdtjänstlagen.

Vem kan ansöka om färdtjänst?

Du kan ansöka om färdtjänst om du har en långvarig funktionsnedsättning. Du ska också ha stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik. Du ska vara folkbokförd i kommunen.

Vad behöver jag skicka in för att ansöka om färdtjänst?

Om du ska ansöka om färdtjänst behöver du skicka in detta:

  • Ansökningsblankett: Du beställer blanketten genom att ringa eller maila till "Väsby Direkt". Du kan också hämta blanketten i kommunens reception som ligger i Väsby Centrum. Blanketten finns inte digitalt.
  • Läkarintyg: Du får kontakta din läkare för att få ett läkarintyg för färdtjänst. Om du har en ögonsjukdom eller en psykisk sjukdom får du kontakta din specialistläkare.
  • Foto: Du behöver skicka med ett nytaget foto till din ansökan. Skriv namn och personnummer på baksidan av fotot. Fotot ska helst vara i färg.

Till denna adress skickar du dina handlingar

Du skickar in din ansökan, ditt läkarintyg och ditt foto till:

Upplands Väsby kommun
Färdtjänst
194 80 Upplands Väsby

Vad händer efter att jag har ansökt?

  • När du skickat in din ansökan, ditt läkarintyg och ditt foto kontaktar handläggaren dig. Ni bokar en tid för att träffas.
  • Handläggaren skriver en utredning.
  • Utredningen och det du skickat in lämnas till trafikförvaltningen i region Stockholm. Trafikförvaltningen beslutar om du får ett färdtjänsttillstånd.

Om du inte är nöjd med ditt beslut kan du överklaga till förvaltningsrätten.

Specialfordon/Rullstolstaxi

Du kan ansöka om specialfordon om du på grund av funktionshinder inte kan komma in i en personbils fram- eller baksäte och därmed inte kan åka färdtjänst på annat sätt än sittande i en rullstol. Du kan även ansöka om specialfordon om du har en elmoped. Kontakta kommunens färdtjänsthandläggare för att få information om hur du ansöker.

Om du vill få mer information

Du får gärna kontakta kommunens färdtjänsthandläggare om du har några frågor.

Besök Färdtjänstens hemsida Länk till annan webbplats. för att få mer information.

SL vill att du ska kunna åka med den allmänna kollektivtrafiken. Information och kontakt om tillgänglighet inom SL:s kollektivtrafik hittar du på deras hemsida Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 15 januari 2019