Sång

I Upplands Väsby kulturskola kan du sjunga i kör, sångensemble och ta sånglektioner. Att sjunga är både roligt och bra för kropp och själ!

Vi sjunger många olika sorters sånger för att utveckla sångrösten, och framträder vid flera konserter under året.

Tid och plats
Kören G-klaven: Lördagar kl. 09.30–10.10
Kören C-klaven: Lördagar kl. 10.15-11.00
Messingen, rum Verdi

Körerna träffas 24 tillfällen per läsår.

Lärare
Mats Gålnander

Välkommen till kulturskolans sångensembler! Här har du möjlighet att utveckla ditt sjungande och din musikalitet tillsammans med likasinnade. I sångensemblerna har vi hög ambitionsnivå med fokus på musikalisk kvalité, stämsång, sångteknik och uttryck.

Från årskurs 4 till och med ett läsår efter gymnasiet (20 år).

Sångensemble 1, årskurs 4–6
Torsdagar kl. 17.50–18.35

Sångensemble 2, årskurs 6–8
Torsdagar kl. 16.4017.25

Sångensemble 3, ca 15 år och uppåt
Torsdagar kl. 19.00-19.50

Lokal: Rum Verdi, Messingen

Att gå sångensemble i kulturskolan

Ibland sjunger vi tillsammans med instrumentalister och ibland a capella. Repertoaren är bred, från olika tider och länder. I de äldre ensemblerna finns också möjlighet till soloinslag. Vi jobbar ofta i projektform och deltar vid konserter och andra tillställningar flera gånger per läsår.

Ì sångensemblerna sjunger vi både unisont (alla sjunger exakt samma ton), i kanon och i stämmor, anpassat efter ålder och nivå. Eleverna övar sig i att hålla koll på sin egen röst och sånginsats samtidigt som andra sångare sjunger något annat.

Det är en fördel om eleven har bra gehör (relativt lätt att hitta rätt toner) och är självständig i sitt sjungande. Vi ser gärna att eleverna har förkunskaper, t ex från körsång, kan sjunga självständigt till karaokebakgrunder eller spelar ett instrument.

Innan du börjar i sångensemble

Elever som är intresserade av att sjunga i ensemble (har skickat in anmälan) får träffa sångpedagogen själv en gång för att stämma av vilken av ensemblerna som passar bäst utifrån åldersgrupp och förmåga. Eleven sjunger då en valfri sång och så sjunger vi tillsammans i kanon eller tvåstämmigt.

Tid och plats

Tider meddelas i antagningsbeskedet inför nytt läsår.

Lärare
Katrina Hedén

Från årskurs 3 till och med ett läsår efter gymnasiet (20 år).

Du lär dig grunderna i sångteknik och får vägledning att bli mer "hemma" i din sångröst och ditt uttryck. Du får prova att sjunga låtar i olika stilar och efter eget val.

Tid och plats
I överenskommelse med din lärare, i Messingen.

Lärare
Katrina Hedén

Senast uppdaterad: 16 november 2023