Slam, latrin och fett

Det är kommunens entreprenör Verdis som sköter tömning av latrin. Slamtömning av brunn eller tank samt tömning av fettavskiljare sköts av Ragn-Sells. Det är viktigt att du tar hand om fett på rätt sätt efter matlagning.

Tömning av latrin sköts av kommunens entreprenör Verdis. För permanentboende hämtas latrin en gång i månaden.

Slamtömning av brunn eller tank sköts av Ragn-Sells. Tömning ska ske minst en gång per år. Slamavskiljare och tank ska vara lättillgängliga, fria från snö och is och tydligt markerade. Ragn-Sells sköter även fakturering. Har du frågor om slamtömning eller din faktura kontaktar du Ragn-Sells.

Telefonnummer: 010-723 03 00
E-postadress:
kundservice.3@ragnsells.com

Tömning av fettavskiljare sköts av Ragn-Sells. Tömning ska ske minst fyra gånger per år. Du kan kontakta Ragn-Sells för att starta ett abonnemang och för att beställa extra tömning av fettavskiljare.
Telefonnummer: 010-723 03 00
E-postadress: kundservice.3@ragnsells.com

 

Verksamheter som har fett på tunna eller fat ska kontakta kommunens kontaktcenter Väsby Direkt.

Kontakta Väsby Direkt

Fett från matlagning orsakar stopp i avlopp och ställer till det i avloppsledningar och reningsverk. Därför är det viktigt att inte spola ner fett i avloppet.

 

Tips på hur du kan undvika fett i avloppet:

  • Torka ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med papper när du har lagat mat. Släng pappret i påsen för matavfall.
  • Samla upp frityrolja när du har friterat.
  • Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.
  • Beställ en miljötratt som du sätter på en flaska, vilket gör det enklare att fylla flaskan med fettet. När du är klar skruvar du på korken och när flaskan är full lämnar du den på en återvinningscentral eller i din röda box för farligt avfall.

Du kan beställa en miljötratt för matfett av SÖRAB.

Beställ en miljötratt för matolja och fett på SÖRAB:s webbplats Länk till annan webbplats.

Information om kommunalt avlopp Länk till annan webbplats.

Restauranger och butiker behöver ibland samla in fett på fat. Sedan 1 januari 2024 är det kommunernas ansvar att samla in det. I Upplands Väsby har SÖRAB fått uppdraget att samla in fett på fat och det kommer att ske via ett auktorisationssystem.

 

Kunder kan välja mellan de företag som ansluter sig till systemet och blir godkända. De auktoriserade företagen och SÖRAB sköter det administrativa som priser, avtal, beställningar och statistik. Det enda kunden behöver göra är att välja ett av företagen och börja tjänsten. I dagsläget är två företag anslutna och godkända, Svensk fettåtervinning och Quatra Sweden.

Svensk Fettåtervinnings webbplats Länk till annan webbplats.

Quatra:s webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 7 maj 2024