Slam, latrin och fett

Här kan du läsa om tömningar ifrån slam, latrin och fettavskiljare. Du kan även hitta information om fettrattar och hur du ska ta hand om ditt fett i matlagningen.

Tömning av latrin sköts av kommunens entreprenör Urbaser. För permanentboende hämtas latrin en gång i månaden. För fritidsboende hämtas latrin en gång i månaden under perioden 1 maj till 31 oktober.

Tänk på att den största mängd latrin som kan hämtas är 15 kilo.

Extra tömning av latrin och dispans från ordinarie tömning

Behöver du extra tömning av latrin beställer du det hos Väsby Direkt, 08 - 590 970 00, tryckval 4.

Du kan även få undantag från regler om ordinarie tömning för både latrin och slam. Kontakta bygg- och miljökontoret via Väsby Direkt 08-590 970 00, tryckval 5.

Relevanta länkar

Information på Urbasers webbplats. Länk till annan webbplats.

Slamtömning av brunn eller tank sköts av Ragn-Sells. Tömning ska ske minst en gång per år. Slamavskiljare och tank ska vara lättillgängliga och tydligt markerade. Ragn-Sells sköter även debitering.

Har du frågor om slamtömning eller din faktura kontaktar du Ragn-Sells på telefon 010-723 03 00, eller genom att e-maila till kundservice.3@ragnsells.com.

Tömning av fettavskiljare sköts av Ragn-Sells. Du kan kontakta Ragn-Sells för att starta ett abonnemang och för att beställa extra tömning av fettavskiljare. Det gör du genom att ringa dem på 010-723 03 00, eller genom att e-maila till kundservice.3@ragnsells.com.

Om du använder mycket olja när du lagar mat kan det bli fettproppar om du häller ut överbliven olja i avloppet.

Här finns tips på hur kan du undvika fettpropp i avloppet,

  • Torka ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med papper när du har lagat mat. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna.
  • Samla upp frityrolja när du har friterat.
  • Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.
  • Beställ en miljötratt, den sätter du på en flaska, vilket gör det enklare att fylla flaskan med oljan. När du är klar kan du skruva på korken och efter du sen fyllt hela flaskan med olja kan du lämna in den på en återvinningscentral.

Du kan beställa en Miljötratt för matolja och fett av SÖRAB.

Senast uppdaterad: 30 november 2022