Förpackningar och tidningar

Här kan du läsa om återvinning av tidningar och returpapper i Upplands Väsby. Du lämnar förpackningar för återvinning på en återvinningsstation och på så sätt bidrar du till att de blir nya förpackningar. Returpapper kan du lämna i singelbehållare som finns utspridda på olika platser i kommunen.

Felanmäl skräp vid återvinningsstation

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som äger och ansvarar för återvinningsstationerna. Om du ser att det är skräpigt eller att någon har dumpat något på en återvinningsstation felanmäler du det hos FTI.

Felanmälan hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen Länk till annan webbplats.

1 januari 2022 tar kommunerna över ansvaret för hanteringen av returpapper. Det innebär att returpappret blir ett kommunalt avfall och endast kommunen eller den som kommunen anlitar får hantera det.

SÖRAB har fått uppdraget att från den första januari 2022, hantera insamling och avsättning av returpapper i Upplands Väsby.

Övergången till kommunalt ansvar ska vara utan hinder och invånare och fastighetsägare i regionen kan fortsätta återvinna sitt returpapper på samma sätt som tidigare. Inget större har ändras för den som vill lämna returpapper till återvinning, förutom huvudmannaskapet.

Läs mer här på SÖRABs sida om returpapperet. Länk till annan webbplats.

1 januari 2022 tar kommunerna över ansvaret för hanteringen av returpapper. Det innebär att returpappret blir ett kommunalt avfall och endast kommunen eller den som kommunen anlitar får hantera det. Inget större har ändras för den som vill lämna returpapper till återvinning, förutom huvudmannaskapet.

SÖRAB har fått uppdraget att från den första januari 2022, hantera insamling och avsättning av returpapper i Upplands Väsby.

Fastighetsägare eller verksamheter som önskar få hämtning av returpapper kan från den 1 januari 2022 anlita valfri leverantör som är auktoriserad av SÖRAB.

Läs mer på SÖRABs hemsida gällande returpapper. Länk till annan webbplats.

På återvinningsstationer får du lämna förpackningar förutsatt att de ryms i behållarna.

Det är inte tillåtet att ställa saker utanför behållarna eller lämna annat än förpackningar och tidningar.

På FTI:s hemsida finns information om vad som räknas som en förpackning, hur du ska sortera och vad du gör med förpackningar av mer än ett materialslag.

Länk till FTI:s hemsida Länk till annan webbplats.

I Upplands Väsby kan du också lämna textil på vissa av återvinningsstationerna.

På en återvinningsstation får du bara lämna förpackningar och tidningar. Det betyder att alla andra sopor ska lämnas någon annanstans.

Alla boende i Upplands Väsby kan lämna annat avfall på återvinningscentralen i Smedby. Är du osäker på var du ska lämna det du vill bli av med kan du prova sopsorteringsguiden "Sören" eller sopor.nu.

Länk till Sören Länk till annan webbplats.

Länk till sopor.nu Länk till annan webbplats.

Det korta svaret på frågan är: Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). Du når dem på telefon: 0200-88 03 11 eller deras hemsida www.ftiab.se Länk till annan webbplats.

FTI:s ansvar:

Det är FTI som har ansvaret för att samla in förpackningar och tidningar för återvinning i hela Sverige. Det är därför FTI som bestämmer var en återvinningsstation ska stå och vilka behållare som ska finnas. De ansvarar också för städningen av den.

Kommunens roll:

Kommunens roll är att informera om återvinning samt att hjälpa FTI att hitta platser för återvinningsstationerna. Vissa återvinningsstationer står på kommunal mark och andra på privat.

Det finns ingen kommunal tjänsteperson som har ansvar för återvinningsstationerna. Har du frågor och synpunkter ska du vända dig direkt till FTI.

Felanmälan av nedskräpade återvinningsstationer:

Tyvärr sker en hel del dumpning vid återvinningsstationerna. FTI använder sig av sitt felanmälanssystem när de tittar på hur drabbad en station är av dumpning. Anmäls stationen ofta syns det i statistiken och städningen anpassas efter det.

En station som är väldigt nedskräpad kan alltså se ut som den inte har så stora problem om ingen anmäler den till FTI. Anmäl därför alltid nedskräpning och dumpning till FTI. Antingen på telefon 0200-88 03 11 eller på deras hemsida.

Länk till FTI:s felanmälan Länk till annan webbplats.

Adresser till återvinningsstationer i Upplands Väsby

Platser för återvinningsstationer i Upplands Väsby:

Bromsbodavägen, Runby.

Finnvids väg 2, vid Hemköp.

Frejavägen/Vatthagen, parkeringen vid pizzerian. Även textilinsamling.

Hammarbyvägen, Hasselskolans parkeringsplats.

Maria Kranzons väg, vid busshållsplats Lindhemsvägen

Prästgårdsvägen, parkeringsplats Stallet

Sandavägen 51, korsningen Sandavägen/Breddenvägen. Även textilinsamling.

Skarvängskroken/Harva, korsningen Harvavägen/Runsavägen. Även textilinsamling.

Smedby ÅVC, Karins väg 2. Även textilinsamling.

Smedgärdsallen, parkeringsplatsen vid Holmvägen. Även textilinsamling.

Stallgatan, vid parkeringen. Även textilinsamling.

Västra pendlarparkeringen, Ladbrovägen

Älvhagsvägen, vid vändplanen vid Älvhagens arbetsområde. Även textilinsamling.

TRM och Bring

TRM och Bring har ett nytt kostnadsfritt sätt för dig som behöver återvinna dina förpackningar. Om du inte redan har fastighetsnära insamling av förpackningar kan du anmäla dig till att få sina förpackningar upphämtade gratis. Du får påsar som du kan lägga ditt avfall i och anmäler bara att du fyllt dina påsar, så hämtar Bring dessa och lämnar dem på en återvinningsstation.

Förpackningarna som de hämtar upp är,

  • Papper,
  • Plast,
  • Metall.

Är du intreserad av tjänsten eller vill veta mer kan du anmäla dig på TMRs hemsida. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 9 december 2022