Textil och kläder

Produktion av textilier är resurskrävande, både vad gäller vatten och energi. Dessutom används stora mängder farliga ämnen i produktionen som kan skada både människor och miljö.

Idag bränns det mesta av det textilavfall som uppkommer i Sverige. Ett bättre sätt att göra sig av med textil och kläder som du inte längre använder är att lämna dem till återanvändning eller återvinning. Då blir miljövinsten större än när de bränns.

I Upplands Väsby har organisationen Human Bridge fått tillstånd att ställa ut sina behållare på återvinningsstationerna. Det är för att vi som bor i Väsby lätt ska kunna lämna vårt textilavfall på samma ställe som vår övriga källsortering.

Textilinsamling i samarbete med Human Bridge

Human Bridge har tillstånd att ställa ut sina behållare för textilinsamling på återvinningsstationerna i Väsby.

I boxarna kan du lämna både hela och trasiga begagnade kläder, sängkläder, handdukar, filtar och andra hushållstextilier.

Naturligtvis ska allt du lägger i boxen vara rent.

Du kan också lämna hela skor (i par och om möjlig ihopknutna) hattar, handväskor, bälten, accessoarer.

Information om Human Bridges arbete med textilinsamlinglänk till annan webbplats

Det är bara Human Bridge som har tillstånd att ställa ut insamlingsbehållare för textil på återvinningsstationerna i Väsby.

Trots det ställs det ut behållare för textilinsamling av andra företag. De har inte tillstånd och ofta bedriver de inte den verksamhet de utger sig för att göra.

Ser du att det står andra textil-behållare på en återvinningstation ber vi dig felanmäla det till Väsby Direkt via hemsidan.

Länk till felanmälanlänk till annan webbplats

På privat mark kan både seriösa till exempel Myrorna och Stadsmissionen och andra företag ha behållare.

Det figurerar ibland även annonsering i media samt lappar direkt hem i brevlådan från olika insamlingsföretag. Det kan vara svårt att veta vilka man ska lämna till men de generella rekommendationerna är att hjälporganisationer bör ha 90-konto.

Länk till Svensk insamlingskontrolllänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 25 maj 2021