Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer

Enligt lag ska alla byggnader tas omhand genom underhåll och ändringar ska ske varsamt. Byggnader och miljöer med kulturhistoriska värden får inte förvanskas. Ta därför alltid kontakt med oss om du tror att ditt hus kan vara speciellt.

Byggnadsminnesförklaring

Byggnadsminnesförklaring är det starkaste skyddet för kulturhistorisk bebyggelse och regleras enligt kulturmiljölagen. Det är Länsstyrelsen som ger tillstånd för ändringar av sådana byggnader och miljöer. Det kan ändå innebära att du behöver söka bygglov. Kontakta därför bygglovsavdelningen vid frågor.

Kontakta Väsby Direkt

Skydd av värdefulla kulturmiljöer

I en detaljplan har kommunen möjlighet att skydda en byggnads eller miljös specifika kulturvärden. Det finns beteckningar för olika typer av skydd.

Kulturmiljöprogram

Upplands Väsby har många viktiga kulturmiljöer som berättar om vår historia. Kulturmiljöer är alla platser som människor har påverkat på något sätt. Det kan vara allt från små föremål till stora områden. De visar hur livet såg ut förr i tiden och kan berätta om viktiga händelser eller gamla verksamheter som fanns där. Gemensamt är att de på något sätt vittnar om de livsvillkor och ideal som funnits i olika tider. Dessa miljöer är en del av vårt gemensamma arv och har olika grad av kulturhistoriskt värde.

För att framtida invånare också ska förstå och uppleva kulturmiljöerna, måste alla enligt plan- och bygglagen ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena när man gör förändringar. Kommunen har ett kulturmiljöprogram som visar vilka områden som är värdefulla och varför. Eftersom synen på vad som är värdefullt kan ändras över tid, håller kommunen på att uppdatera det gamla programmet. Det nya programmet blir klart i början av 2025. Fram till dess kan du läsa det äldre programmet.

K-märkt

Begreppet "k-märkt" används i dagligt tal men är ingen juridisk term. Vill man veta om huset är värdefullt kan det till exempel:

  • vara utpekat i ett kulturmiljöprogram.
  • finnas med i en inventering.
  • vara skyddad i detaljplan.
  • vara skyddad som byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen (KML).

Enligt plan- och bygglagen (PBL) behöver inte en byggnad vara utpekad för att vara värdefull. Varsamhets- och förvanskningskravet enligt PBL gäller alltid, inom och utom detaljplanerat område. Det är inte enbart byggnader som omfattas av kravet på varsamhet utan det gäller alla byggnadsverk. Förbud mot förvanskning gäller även anläggningar som är bygglovspliktiga enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 7 §, tomter i de avseenden som omfattas av skyddsbestämmelser i en detaljplan eller i områdesbestämmelser, allmänna platser och bebyggelseområden.

Du som är ägare och vårdar en byggnad med kulturhistoriska värden så att den bevaras för framtiden kan ansöka om bidrag hos länsstyrelsen. Detta gäller även dig som verkar för att informera om en kulturmiljö.

Information om bidrag på länsstyrelsen Stockholms webbplats Länk till annan webbplats.

Har du ett pågående ärende och har frågor om kulturmiljö kan du kontakta din handläggare via kommunens e-tjänst.

Senast uppdaterad: 21 oktober 2024